Overige Behandelingen

Acupunctuur is algemeen bekend, maar de traditionele Chinese geneeskunde biedt meer behandelmethoden. Hieronder meer informatie over moxa (moxabustie), cupping en guasha.

Moxa

Moxa (bijvoet) is een kruid met een verwarmende werking. Sommige Zhong-therapeuten gebruiken moxibustie (ook wel moxatherapie of moxabranden) om warmte-energie naar een acupunctuurpunt te leiden en zo de bloedsomloop en de qi-stroom te stimuleren. Moxa kan een heilzame werking hebben bij onder meer blessures, vermoeidheid en gewrichtspijnen.

Guasha

Bij deze techniek schraapt de behandelaar met een gepolijste steen over de geoliede huid. Het stimuleert een betere doorstroming van het bloed en van de qi. Guasha kan onder meer worden ingezet bij pijn, RSI en kortademigheid.

Cupping

Bij cupping draait het om het vacuüm-zuigen van de huid. De therapeut plaatst kopjes van glas, plastic of bamboe op de huid. Door ze te verwarmen of via een pompje lucht eraan te onttrekken, zuigen de ‘cups’ zich vast aan de huid. Zo worden blokkades in de meridianen (energiebanen) opgeheven en het versterkt de doorbloeding. Hierdoor worden spieren en huid beter gevoed en kan het lichaam zich ontdoen van afvalstoffen, met algehele

ontspanning als gevolg. De bekers blijven tot wel 20 minuten op de rug zitten. Om de beker te verwijderen, wordt er een klein beetje druk op de huid naast de beker uitgeoefend, zodat lucht in de beker komt. Als de luchtdruk weer gelijk is, komt de beker los. Hoe langer ze geplaatst zijn, hoe roder de plekken als ze eraf gaan, maar dit is slechts van korte duur.

De behandelaar gebruikt de zuigtechniek bijvoorbeeld om griep en rug- en schouderklachten te behandelen, of bij sportblessures. Bij bijwerkingen van een reguliere kankerbehandeling kan cupping ook ondersteuning bieden. Ook voor kinderen is een behandeling met cupping heel geschikt. Daarnaast wordt cupping ingezet als ondersteuning bij afvallen: doordat huid en spieren goed doorbloed raken, wordt het bindweefsel gestimuleerd om vet- en vochtophopingen af te voeren.

Wist je overigens dat cupping niet alleen in de Chinese geneeskunde al eeuwen wordt toegepast? In het Westen was ‘koppen zetten’ vanaf de middeleeuwen tot de late 19de eeuw een gangbare behandeling. Lees er meer over in het achtergrond-artikel TCG alternatieve geneeskunde?