Acupunctuur

Hoe ziet een acupunctuurbehandeling er uit?

Acupuncturisten passen diverse technieken toe, maar de meest voorkomende is het prikken met dunne, steriele naaldjes. In de traditionele Chinese kijk op het menselijk lichaam is er niet alleen bloed dat door de bloedvaten stroomt, maar ook qi (spreek uit “tsji”) dat door de meridianen circuleert. Qi is levensenergie. Simpel gezegd: als de qi vrijuit stroomt ben je gezond – als de qi ergens stagneert raakt het lichaam uit balans en krijg je ergens last van. Op de meridianen liggen acupunctuurpunten waarin je met de naaldjes kunt prikken om de qi-stroom te beinvloeden. Vaak gebruikt de therapeut een combinatie van verschillende acupunctuurpunten om de klachten te verhelpen.

Wat kan acupunctuur voor mij betekenen?

Acupunctuur wordt effectief ingezet bij vele klachten. Langdurige klachten, waarvoor de westerse reguliere geneeskunde geen oplossing kan vinden, zijn vaak wel te verhelpen of te verminderen met behulp van acupunctuur. Enkele voorbeelden: (chronische) vermoeidheid, depressie, burn-out, overspannenheid, RSI, hoofdpijn en migraine, rugpijn, gewrichtspijn, spierpijn, fibromyalgie, slapeloosheid, onvruchtbaarheid, eetstoornissen, zware overgangsklachten en darmklachten.

De Wereldgezondheidsorganisatie en acupunctuur 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vermeldt meer dan 100 ziekten en aandoeningen waarbij de werkzaamheid van acupunctuur is onderzocht. Zie: Indicaties