Acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeswijze en kent zijn oorsprong ongeveer 3000 jaar voor Christus. De Chinese geneeswijze gaat ervan uit dat een gezond lichaam in balans is. Hiermee wordt bedoeld dat Yin en Yang met elkaar in balans zijn. Als je in balans bent voel je je goed en heb je genoeg energie (Qi) en zit je stabiel in je vel.

Er zijn heel veel redenen te noemen die de balans in een lichaam kunnen verstoren. Enkele voorbeelden zijn: stress, slechte eetgewoontes, ziektes, allergieën enz. Al deze aanleidingen kunnen ervoor zorgen dat de energie huishouding in je lichaam blokkeert of afneemt. Hierdoor ontstaat een onbalans die klachten met zich meebrengt.

Een acupuncturist zal allereerst een diagnose stellen. Dit gebeurt door vragen te stellen. Om een complete diagnose te maken wordt ook gebruik gemaakt van pols- en tongdiagnostiek. Na een volledige diagnose zal de behandelaar kijken waar het probleem zich in het lichaam voordoet en hier een behandelplan voor maken. Hierin wordt gekeken in welke meridianen het probleem zich voordoet.

Door het prikken van acupunctuurnaalden in acupunctuurpunten op deze meridianen wordt getracht de balans te herstellen in de meridiaan en de bijbehorende organen. Een acupuncturist kiest zorgvuldig de punten uit en probeert daarbij de Yin en Yang weer in balans te brengen.

De wereldgezondheidsorganisatie (W.H.O.) heeft een lijst gepubliceerd van ziektes, waarvan onomstotelijk vast staat dat zij door middel van acupunctuur te genezen, c.q. te verbeteren zijn.

Lijst met aandoeningen die met Acupunctuur goed te behandelen zijn:

aambeien,
acné,
ademhalingsklachten,
allergie,
anemie,
arthritis,
arthrose,
blessures,
bronchitis,
cystitis (blaasontsteking),
depressies,
epicondylitis (tennisarm),
fobieën,
hartklachten,
hernia,
herpes zoster,
hoesten,
hoge bloeddruk,
hoofdpijnen,
hooikoorts,
hormonale klachten,
huidklachten,
hyperventilatie,
impotentie,
irritaties,
lage rugklachten,
maag- en darmklachten,
menstruatieproblemen,
migraine,
nervositeit,
oorklachten,
psychische problemen,
sinusitis (bijholte ontsteking),
slapeloosheid,
trigeminus neuralgie (aangezichtspijnen),
verslavingen
enz., enz.
bron: Wereldgezondheidsorganisatie